Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo mari-johanna

Saaristolaisleipä

16.1.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_Leipää-ja-muffinsseja-005_600x600.jpg

Äitini seuraa neloskanavalta uusintoinakin tulevaa 4 tähden illallinen- ohjelmaa. Jokin aika sitten siellä oli ollut radiojuontaja
Sami Kuronen ja tehnyt vierailleen saaristolaisleipää. Siitä innostuneena hän oli etsinyt ohjeen ja ennen kuin huomasinkaan,
olin minä lupautunut koeleipojaksi tähän ohjeeseen. ”Itsetehty saaristolaisleipä vaatii vähän aikaa, mutta lopputulos pesee kaupan valmiit leivät
mennen tullen. ” Toteaa Sami itse ja minä kyllä nyt yhdyn tuohon kommenttiin. Aikaa se vaati, mutta oli mielestäni helppoa.
Ensi joulua varten on leivän teko harjoiteltu, siitä kiitos äidille! 🙂
Muutin ohjetta leseiden kohdalta ja hieman tarkensin joitain kohtia jotka itseäni mietityttivät, mutta
alkuperäisen Samin ohjeen löydät osoitteesta:

http://popchefkuronen.blogspot.fi/2013/12/saaristolaisleipa.html

Tarvitset:

1l piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl Myllynparas kuidukas kolmen viljan leseseosta
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja

voiteluun siirappivettä 1/3 ( eli 1/2dl siirappia 1 1/2dl vettä riitti oikein hyvin)
3 teflonvuokaa (tai 3 kaupan kertakäyttövuokaa)
tarpeeksi suuren kulhon (minulla käytössä oli tilavuudeltaan 4,3 litrainen ja riitti hyvin)

Tee näin:

Leipää ja muffinsseja 001

Mittaa aineet valmiiksi.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva niin, että se liukenee hyvin.
Sekoita joukkoon kaikki loput aineet.
Sekoita taikina puulastalla huolellisesti tasaiseksi. Taikina jää tahmaiseksi.
Annan taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.

Leipää ja muffinsseja 002

Mikäli käytät teflon vuokia voitele vuoat, paperisia kaupan kertakäyttövuokia ei tarvitse voidella.
Jaa taikina vuokiin ja paista leipiä 160 asteessa 2 tuntia.
Voitele leivät paiston aikana puolessa välissä siirappivedellä.

Googlesta löytyy valtava määrä ohjeita ja neuvoja tämän leivän tekoon, itse noudatin nyt sitä neuvoa, että kun
otin leivät pois uunista 2 tunnin jälkeen, voitelin leivät vielä uudemman kerran siirappivedellä ja jätin sitten leivät
liinan alle jäähtymään.
Kun leivät olivat jäähtyneet poistin ne vuoasta, laitoin pussiin ja jääkaappiin.
Nämä leivät on hyvä säilyttää jääkaapin viileydessä ja ne ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.
Saaristolaisleivän voi myös pakastaa.

Leipää ja muffinsseja 006

[myllynparas]

Ainesosat

Täysjyvä/ruis

Erityisruokavaliot

LiivatteetonMunatonPähkinätön

Kategoriat

JouluLeivät, sämpylät ja rieskatYhteistyöreseptit

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20230323_163028_400x400.jpgmari-johannaSyötävä sammal
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_20220404_180448_400x400.jpgmari-johannaGeisha-vadelma leivokset
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200903_220501_400x400.jpgmari-johannaBOSDAL-pulla
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200629_121024_400x400.jpgmari-johannaKinkku-pasta salaatti
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_P_20200413_120811_400x400.jpgmari-johannaVegaaninen pääsiäispasha
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17614_creme-brulee-001_400x400.jpgmari-johannaCreme Brulee
4

Kommentit (15)

pellavapaita
Kinuskileipomo pellavapaita
18.12.2022 21:15

Seikkailen täällä leipomossasi; etsin riisisuklaaohjettasi, ehkä senkin löydän 🙂 Saaristolaisleipiä tänään jälleen paistelin, kuten joka vuosi monta kolmen leivän satsia teen joulun alla ja suku ja tuttavat pyytävät välillä muulloinkin 🙂 Ovat oikein perusleivontaa meillä.
Piimän tilallahan voi käyttää appelsiini- tai omenatuoremehua; hapollisuushan se ydin liemessä on. Itse paistan kahdessa alumiinivuoassa ja yhdessä silikonivuoassa.
Laitan nykyisin alumiinivuokiin leivinpaperin. Kastelen, rutistan kourassa veden pois ja muotoilen vuokaan. Ja kauhon taikinan heti, ettei paperi kuivu vuoan muodosta pois.
Joskus pyyhkäisen margar / öljyä vuoan pintaan ja siihenpä tarttuu kuiva leivinpaperi hyvin – tätähän käytämme me kotileipurit paljon kakkupohjienkin paistossa niksinä.
Paiston lopulla kippaan leivät vuoasta ritilälle; pinta paistuu kivaksi myös pohjasta ja sivuilta. Jääkaapissa muovissa pari päivää tekee hyvää. Kuten sanoitkin. Ja pakastimessa leipiä on kuin halkoja meillä pinossa, sieltä annan lapsille ja tutuille mukaan. Kiitos, mari-johanna, tästä leipomostasi ja kivoista ohjeistasi. Teen jotain täältäkin silloin tällöin 😀 😀

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
27.11.2016 18:41

Hienoa kuulla, että sait leivän onnistumaan. Itseasiassa meillä tuoksuu myös juuri uunista poisotettu saaristolaisleipä, tosin nyt sillä gluteenittomalla ohjeella. Meillä kun siis myös omena on kielletty niin laitoin omenamehun sijasta appelsiinimehua kun jostain netin syövereistä luin että se olisi myös mahdollista.
Kunhan leivät nyt jäähtyvät ja testiraati pääsee maistamaan, niin mikäli kyseessä on onnistunut gluteeniton-maidoton versio laitan sen sitten leipomoon. Mutta ensin maistellaan…. 🙂

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
27.11.2016 15:54

Kiitos vielä ohjeesta. Hyvin onnistui tein tosin omenamehusta niin sain maidottoman( meinasin että menee paremmin kaupaksi myyjäisissä) ja kaupasta ei tuota myllynparas kuidukasta leseseosta löytynyt niin käytin kauraleseitä sen sijaan.

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
23.11.2016 22:08

Kiitos vastauksistasi ja kiva kuulla että mokkapalat maistuu edelleen 🙂 Joitain saaristolaisleipäohjeita olen ainakin nähnyt missä on tehty leipä omenamehuun ja sellaisen omenamehuun tehdyn joskus ostanut joulutorilta ja oli hyvää. eli Omenamehu kävisi varmasti tuon piimän tilalle mutta tuo gluteenittomuus onkin sitten jo hankalampi, mutta jos jonkin ohjeen olet löytänyt niin rohkeasti vaan sitä testaamaan 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
23.11.2016 18:38

Voi kuinka tuntuu mukavalta, kun olet reseptejäni bongannut, kiitos siitä! 🙂 Ihan varmasti sama käytäntö hoituu tämänkin kohdalla!
Minä taannoin jo sulle viestiä laitoinkin sen munattoman mokkapala ohjeesi kohdalle miten siitä tuli hyvää, ja kyllä se kuule meillä edelleen on niin, että kun pojat haluavat mokkapaloja niin ne sanoo että tehdään taas sillä kinuskikaveri ohjeella. Tarkoittavat siis sinua! 🙂
Minullapa onkin tänä jouluna haaste tehdä tavis saaristoleivän viereen gluteeniton ja maidoton versio! Huh! En vielä tiedä miten siitä selviän, jos sulla on siis tietoa ja näkemystä niin tule ihmeessä kertomaan vinkit! Yhden ohjeen jo löysin… vinkit ja apu otetaan kiitollisena vastaan! 🙂

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
23.11.2016 09:55

Palaan vielä siinä joulumyyjäisasiassa, meinasin myös saaristolaisleipää tehdä ja tämä onkin kätevä kun tulee kolme leipää niin voi yhden jättää itselle ja viedä kaksi myyjäispöytään. Tämänkin voi varmaan tehdä jo perjantaina kun menee sunnuntaina myyntiin?

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
22.1.2016 07:32

Kiitos Sonja myös sinulle ! Joo täytyy kyllä todeta että tätä tehdään uudestaan,oli niin helppoa vaikka vähän sitten aikaa Veikin! 🙂

Sonjaa
Kinuskileipomo Sonjaa
20.1.2016 17:48

Herkulliselta näyttää! Meillä on perinteisesti ollut limppua joulupöydässä, mutta viime jouluna kokeilin saaristolaisleipää (lähes samanlaisella ohjeella) ja herkkua tuli. Täytynee tehdä uudelleen!

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
20.1.2016 17:21

Kiitos Irzu! 🙂

Irzu
Kinuskileipomo Irzu
20.1.2016 09:44

Näyttää kyllä niin hyvältä 😛

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa