Kinuskileipomo Sokeripulla

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Syksy Nähty 416 kertaa
 
05.11.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Kurpitsaleipä


Vuoka ei ollut tarpeeksi iso, joten taikinan voi jakaa kahteen pienempään vuokaan tai isompaan kun 26x10cm. Mutta itse olen tyytyväinen myös sellaisen leipään 🙂

– 400 g kurpitsaa
– 100g voisulaa
– 125 ml maitoa
– 0,5 kg vehnäjauhoja
– 75-100 g sokeria
– 1 tl suolaa
– 25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
– 1/2 sitruunan- tai apelsiinin kuoriraaste

Kuori js pilko kurpitsa. Kuumenna kattilassa vettä ja höyrytä kurpitsapalat kypsiksi noin 20 minuuttia (käytä höyrytystelinetta) Siirrää kurpitsapalat kulhoon ja anna hetki jäähtyä. Soseuta sauvasekoitimella. Lisää voisula ja kylmä maito. Soseen täyttyy ollaa kädenlämpöinen. Lisää sitruunan- tai apelsiinin kuoriraaste.
Sekoita isossa kulhossa keskenään vehnäjauho, suola ja kuivahiiva. Kun käytät tavallista hiivaa niin murenna se pienen astiaan, lisää hieman kurpitsasosetta ja sekoita , kunnes hiiva liukenee.
Yhdistä kurpitsaseos ja jauhot, lisää hiivaseos. Vaivaa taikina vatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi. Taikinasta tulee löysä mutta kimmoisa. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi ( 1-1,5 tuntia) Pyörittele taikinaa kulhossaan ja kumoa leipävuokaan n. 26x10cm. Anna kohota liinan alla 10-15 minuuttia. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Leipä on valmis, kun se on saanut kivasti väriä pintaan ja kumisee koputellessa. Kumoa hieman jäähtynet leipä vuoasta ritilälle liinan alle jäähtymään.