JUURI
100 g ruistaikinajuurta TAI 100 g ruisleipää/hapankorppua
1 l vettä
1 l ruisjauhoja
TAIKINA
(1. kerralla, jos ei ole valmista juurta, 1 rkl tuorehiivaa ja vesitilkka!)
16 dl ruisjauhoja
1 1/2 rkl suolaa (tai maun mukaan)
- Murenna leipäpalat tai taikinajuuri litraan vettä. Sekoita joukkoon 1 litra ruisjauhoja. Anna seistä huoneenlämmössä 1 vuorokausi liinan alla.
- Seuraavana päivänä: Jos teet taikinaa ensimmäisen kerran eikä sinulla ole taikinajuurta, täytyy tässä kohtaa taikinaan lisätä 1 rkl tuorehiivaa, joka liuotetaan tilkkaan kädenlämpöistä vettä.
- Alusta taikinaan 1 1/2 rkl suolaa ja 16 dl ruisjauhoja. (Käytä suolaa maun mukaan. Alkuperäisessä reseptissä sanottiin 2 rkl ja se oli minusta liikaa.)
- Anna taikinan kohota huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia. (Voit myös kohottaa taikinan jääkaapissa yön yli, jolloin se kuitenkin täytyy ottaa paria tuntia ennen leivontaa lämpenemään.)
- Ota seuraavaa leivontakertaa varten juureksi talteen 100 g taikinaa ja laita se pakkaseen.
- Ota puolet taikinasta ja kaulitse se ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä n. 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä taikinasta paloja ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. (Jos haluat käyttää mielikuvitusta, voit toki käyttää vaikka sydänmuottia!) Tee sitten sama toiselle taikinanpuolikkaalle.
- Taputtele palojen reunat kauniiksi ja pistele paloihin reikiä haarukalla. Laita päälle liina ja anna kohota 20 minuuttia.
- Paista jokaista pellillistä uunissa 225 astetta, n. 20 minuuttia.
- Leikkaa veitsellä jokaisesta ruispalasta vielä lämpimänä kolme reunaa n. sentin syvyydeltä ja revi palat auki, jotta saat toivotun ”revityn” rakenteen.
VINKKI!
Jos ei huvita ruveta väsäämään ruispaloja, taikinasta saa myös yhden ison ruislimpun: Muotoile kaunis leipä, laita se pellille liinan alle ja anna kohota 1 tunti. Paista sitä ensin 250 asteessa 30 min., sitten 200 asteessa 40 min. Laita lopuksi uuni pois päältä ja anna leivän olla jälkilämmössä uunissa 15-20 min. Kiedo leipä liinaan ja leikkaa vasta jäähtyneenä.
Resepti on julkaistu myös omassa blogissa https://kokkailen.wordpress.com/.
Kiitos reseptistä. Näitä on tullut tehtyä aika monta kertaa ja ne menee hyvin kaupaksi. Mä olen kohottanut paloja 40min+. Palat on helpompi leikata, koska ne ovat nousseet paremmin. 20min on vähän liian lyhyt aika.