Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Kakkuherttuatar

Rouheinen ruis-vehnäleipä

29.10.2013

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_046_600x600.jpg

5 dl vettä
½ dl tummaa siirappia
1-2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoa
4 dl Sunnuntai Rouheinen sämpyläjauhoa
4 dl Pirkka 3-viljan sämpyläjauhoa
1 dl oliiviöljyä

Paistamiseen tarvitaan 3 litran kattila

Lämmitä vesi mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää kuivahiiva ja sekoita, kunnes hiiva on kunnolla liuennut nesteeseen. Lisää kaikki jauhot omalla vuorollaan ja sekoita taikina hyvin ennen kuin kaadat seuraavat joukkoon. Lopuksi kaada oliiviöljy joukkoon ja sekoita taikinaa, kunnes se on sekoittunut hyvin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

Laita taikina kohoamaan liinan alle noin pariksi tunniksi, jonka jälkeen kumoa se jauhoitetulle leikkuulaudalle (taipuvat mallit sopivat tähän parhaiten, mm. Ikean). Pyörittele jauhoissa sen verran, ettei taikina tartu käsiin ja jauhota leikkuulauta vielä kerran. Painele taikina laudalle suorakaiteen muotoiseksi niin saat ilmakuplat pois ja taittele taikinan kaikki reunat kohti keskustaa nyytiksi. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja aseta kolmen litran teräskattila kannen kanssa (tyhjänä) sinne lämpenemään. Peitä taikina liinalla ja anna kohota sen aikaa, että uuni on valmis (alle puoli tuntia).

Ripottele jauhoja kohonneen taikinanyytin päälle, kumoa se kuumentuneeseen kattilaan niin että kohonnut puoli kääntyy kattilan pohjalle.

Paista 225 asteessa puoli tuntia kannen kanssa, jonka jälkeen ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 min (riippuen uunista). Kypsän leivän tunnistaa, kun se kumisee pintaan koputtaessa.

Kumoa leipä kattilasta ja nauti sen hetken jäähdyttyä 🙂

Kategoriat

Leivät, sämpylät ja rieskat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_image-3_400x400.jpgKakkuherttuatarKylmäsavulohiruisnapit
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_image-2_400x400.jpgKakkuherttuatarFetatäytteiset ruisnapit
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_image89_400x400.jpgKakkuherttuatarBanaaniletut
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_WP_20140426_067_400x400.jpgKakkuherttuatarVaniljainen Marianne-vadelmatäyte
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_image88_400x400.jpgKakkuherttuatarMaukas Banaani-kakkupohja
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14473_image6_400x400.jpgKakkuherttuatarHelppo mansikka-banaanijäätelö
2

Kommentit (5)

Nitu
Kinuskileipomo Nitu
25.11.2013 23:09

Hauska seikkailu siis luvassa 🙂 Olen käyttänyt ihan teräskattilaa, jossa lasinen kansi. Ja niin! Yksi lisäys tulikin mieleeni, muutan sen myös reseptiin. Kattila ja kansi kannattaa laittaa uuniin tyhjänä silloin kun laittaa uunin lämpenemään, näin ollen myös pohjasta tulee rapea kun se on kuuma heti kun taikina kaadetaan sinne. Ohje kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on todella helppo ja onnistuu aina vaikka asiat menisi vähän ”sinne päin”. Mielenkiinnolla jään odottamaan!

Kinuskiemo
8.11.2013 23:58

Ensiksikin siitä olin positiivisesti yllättynyt, ettei taikinaa tarvitse vaivata. Ja hauskaa on nuo eri vaiheet: ensin taikinan sekoittelu astiassa, sitten leikkuulauta on aika isossa roolissa ja lopuksi -kaikkein yllättävin – kattilassa paistaminen. Millainen kattila sopii parhaiten?

Niin, tämän leivän tekeminen on kuin jännittävä seikkailu! Tulen kertomaan, miten onnistui. Voi vähän kestää, ennen joulua kuitenkin. 🙂

Nitu
Kinuskileipomo Nitu
6.11.2013 23:21

Kiitos Harrastajaleipuri sekä Kinuskiemo kommenteistanne! Olen täysin samaa mieltä, itse tehdylle leivälle ei löydy vertaa sekä maun, että rakenteen puolesta 🙂 Aloitin itse tekemään noin neljä vuotta sitten omat leivät ja ensimmäinen resepti, joka osui kohdalle, tehtiin kattilalla tällä tyylillä. Siitä tekotapa on sitten jäänyt tavaksi ja tuntuu hassulta, etteikö muut yleensä paista leipää kattilassa? Sitäkö Kinuskiemo tarkoitti erikoisella valmistustavalla 😀 Olen kokeillut joskus ilman kattilaa, mutta silloin leivistä on tullut littanoita ja tästä tulee niin korkea, iso ja kaunis leipä joten olen tässä pitäytynyt 🙂 Pinnasta tulee todella rapea ja sisältö ihanan pehmeä. Suosittelen! Tulettehan kertomaan miten leipänne onnistuivat!

Kinuskiemo
6.11.2013 19:52

Tämä leipä näyttää todella herkulliselta, ja uskon, että maku on samaa luokkaa. Niin erikoinen valmistustapa, että sitä on päästävä testaamaan! 🙂

Harrastajaleipuri
6.11.2013 18:52

Olen kotona tehdyn leivän ystävä ja suosittelen omatoimista leiväntekoa kaikille Kinuskeille. Tätä kokeillaan

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa