04.02.2016   12 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Laskiais-Runebergit


laskiais-runebergit

Mäenlaskijan mokkapalojen reseptin yhteydessä pyysin ehdotuksia, minkä klassikon haluaisitte nähdä kermavaahdolla täytettynä laskiaisversiona. Ideoita sateli niin blogiin kuin Facebookiin. Päädyin valitsemaan useita ääniä saaneen Runebergin tortun ja laskiaispullan risteytyksen. Tämä senkin vuoksi, että tänä vuonna Runebergin päivä ja laskiainen osuvat parin päivän päähän toisistaan.

Vinkit:

  • Voit leikata levyn myös neliöiksi, jolloin vältyt hukkapaloilta. Varaa täyte- ja kostukeaineksia silloin noin puolet enemmän.
  • Leivoksista kakuksi: pääset samaan makuelämykseen vielä nopeammin ja helpommin tarjoamalla leivonnaisen kakkuna. Kasaa kakku samaan tapaan kuin laskiais-mokkapalakakussa. Täytettä ja kostuketta kuluu puolet enemmän kuin näissä pyöreissä leivoksissa. Kostuta päällimmäinen pohjalevy vasta nostettuasi se täytteen päälle.
  • Pohjasta ylijäävät palat kannattaa hyödyntää esimerkiksi kakkutikkareissa.
  • Jos kaipaat gluteenitonta pohjareseptiä, voit hyödyntää Runebergin muffinssien reseptiä. Tarvitset taikinaa noin puolet enemmän, jotta saat siitä pellin kokoisen levyn. Voit korvata myös tässä taikinassa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja piparkakut gluteenittomalla versiolla.

Runebergin torttu laskiaisversiona

Taikina:
75 g piparkakkuja
1 ½ dl mantelijauhetta
2 ¼ dl täysjyvävehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
175 g voita tai margariinia
2 ¼ dl sokeria
3 munaa
1 ½ dl kuohukermaa

Kostutus:
1 ¼ dl vettä
1 rkl sokeria
2 ½ rkl sitruunamehua (tai punssia tai mantelilikööriä)

Täyte:
4 dl kuohukermaa
1 ½ tl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
½ prk (à 230 g) vadelmamarmeladia


Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Levitä taikina pellille (30 x 38 cm) leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Anna jäähtyä.

Mittaa kostukkeen ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä.

Mittaa kulhoon täytteen kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.

Ota levystä muotilla ympyröitä (halkaisija 5 cm). Kostuta ympyrät sitruunavedellä. Täytä puolet pohjaympyröistä kermavaahdolla pursottamalla päälle rinkula. Laita marmeladi pieneen pakastus- tai pursotuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Pursota nokare marmeladia kermavaahdon keskelle. Laita päälle toinen pohjaympyrä ja toista kermavaahto- ja marmeladipursotus.

laskiais-runebergit-vaihe laskiais-runebergit-vaihe-2
laskiais-runebergit-vaihe-3 laskiais-runebergit-vaihe-4
laskiais-runebergit-vaihe-5 laskiais-runebergit-vaihe-6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
63 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100