Kun mietitään suomalaisia makuja, usein nostetaan esiin Suomen soilla kasvava lakka eli hilla. Haastavat poimintaolosuhteet ja hajanainen esiintyminen tekevät siitä arvokkaan ostomarjan. Harvinaisuutta lisää lakkasadon vaihtelevuus, sillä marja on herkkä sääolosuhteille, kuten sateille ja hallalle.

On ehtinyt kulua pitkä aika, kun edellisen kerran leivoin mitään lakoista. Se saattoi olla tämä lakka-kinuskikakku. Tänä kesänä sain ihanan sukulaistädin luona itse poimituista lakoista tehtyä piirakkaa. Sen jälkeen oma lakkapiirakkaresepti on kytenyt mielessä. Lakat ovat ylellisyyttä ja ne täytyy käyttää vaalien. Mascarpone tekee täytteestä piirun verran peruspiirakkaa juhlavamman ja kermaisemman. Muutoin maut kannattaa pitää simppelinä – lakka puhukoon puolestaan.

Ripaus ylellisyyttä tarjolle – lakkapiirakka! 😋