Kategoria: Klassikot,  Täytekakut 22.10.2009   118 kommenttia

Kinuskikakku


kinuskikakkukinuskikakku2kinuskikakku3kinuskikakku4

Unelmieni kinuskikakussa maistuu juhlavasti lakka ja herkullisen pehmeä ja runsas täyte. Täyteohjeena tässä kaksi itselleni mieluisaa vaihtoehtoa: kinuski ja vanilja. Kummastakin ohjeesta tulee riittävä määrä normaalikokoisen kakun kahteen väliin. Lakan ohella myös raikkaat marjat kokonaisina täytteen seassa tai survoksena täytteen alla sopisivat loistavasti. Täytteen voi hyydyttää liivatteella tai vaniljakreemijauheella. Viimeksi mainitun etu on, ettei täytteen hyytymistä tarvitse odotella vaan kakkua voi alkaa kuorruttaa heti täyttämisen jälkeen. Vaniljakreemijauheen tilalla voi käyttää myös Blå Bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta.

Kinuskikakun voi tehdä kermapursotuksia ja koristelua lukuun ottamatta jääkaappiin valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Koristeet säilyvät hyvin kinuskin päällä, joten voit asetella ne huoletta paikoilleen jo hyvissä ajoin ennen kuin kahvihetki koittaa.


Pohjavaihtoehtoja:
4 munan sienikakkupohja
5 munan sokerikakkupohja
voi-sokerikakkupohja (ohje myöhemmin)

Kostutus:

2 – 2 ½ dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Kakkupohjan päälle:

400 g lakkoja
3 rkl sokeria
TAI
sokeroitua marjasurvosta

Täytevaihtoehdot:

Vaniljatäyte:
4 rkl sokeria
4 rkl perunajauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
ripaus Naturata-vaniljajauhetta
TAI
1 vaniljatanko

3 dl kuohukermaa

n. 1 dl vaniljakreemijauhetta
TAI
4 liivatelehteä
4 rkl vettä

Kinuskitäyte:
Kinuskikastike:
3 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

Kerma-tuorejuustovaahto:
3 dl kuohukermaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa

½-1 dl vaniljakreemijauhetta
TAI
3 liivatelehteä
½ dl vettä

Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Kermapursotukset:
3 ½ dl Flora Vispiä
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
50 g hasselpähkinärouhetta

Sokerimassaruusut:
250 g valkoista sokerimassaa tai marsipaania
pastavärit: oranssia ja kelt. ruusuihin, lehdenvihreää ja ”party greeniä” lehtiin
tomuvärit: oranssia ruusun terälehtien sisäpinnalle, tummanvihreää lehtiin

Täytteen valmistaminen:

Vaniljatäyte:

Sekoita sokeri ja perunajauhot kattilassa. Lisää joukkoon maito pienissä erissä sekoitellen. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää ripaus vaniljajauhetta (huom. voimakkaampaa kuin vaniljasokeri!). Mikäli käytät vaniljatankoa, halkaise se ja lisää puolikkaat kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Poista mahdolliset vaniljatangon puolikkaat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljajauhetta. Anna kiisselin jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä vaniljakastikkeen kanssa. Lisää seokseen vaniljakreemijauhetta, kunnes se on riittävän jämäkkää pohjan päälle levitettäväksi. Mikäli käytät liivatelehtiä, liota ne kylmässä vedessä ja sulata kiehuvaan veteen. Jäähdytä hetki ja sekoita sitten täytteeseen.

Kinuskitäyte:
Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa) ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. Tee kastike mielellään valmiiksi jo vaikka edellispäivänä.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.

Lisää täytteeseen vaniljakreemijauhetta, kunnes se on riittävän jämäkkää pohjan päälle levitettäväksi. Mikäli käytät liivatelehtiä, liota ne kylmässä vedessä ja sulata kiehuvaan veteen. Jäähdytä hetki ja sekoita sitten täytteeseen.

kinuskikakku_1
kinuskikakku_2

Kakun kokoaminen:

  1. Paista valitsemasi pohja ohjeen mukaisesti. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
  2. Mikäli käytät täytteen hyydyttämisessä liivatetta, kokoa kakku irtopohjavuokaan. Jos jämäköität täytteen vaniljakreemijauheella, voit koota kakun suoraan tarjoilulautaselle.
  3. Yhdistä kostukkeen maito ja vaniljasokeri. Kostuta pohjaa vaniljamaidolla.
  4. Levitä päälle puolet sokeroidusta lakka/marjasurvoksesta ja vanilja/kinuskitäytteestä.
  5. Nosta päälle toinen pohjalevy ja toimi samoin kostukkeen, survoksen ja täytteen kanssa.
  6. Laita kanneksi viimeinen pohja ja kostuta.
  7. Jos käytit liivatteita täytteessä, hyydytä kakkua jääkaapissa pari tuntia ennen vuoasta irrottamista.
  8. Kuorruta kakku kinuskiohjeen mukaan. Anna kakun seistä hetken aikaa jääkaapissa. Voit hyvin tehdä kakun tähän pisteeseen asti jo edellispäivänä.
  9. Vaahdota kerma. Katso Pursotukset-osiosta vinkkejä kerman vaahdotuksesta ja pursotusmalleista. Tässä mallina ”ketju pienellä kierteellä”.
  10. Koristeet voit askarrella viikkojakin etukäteen. Ruusuohjeita löytyy Koristeet-osiosta.

kinuskikakku_3 kinuskikakku_4

Suojaa kakkulautanen leivinpaperisuikaleilla ennen kermavaahdon levittämistä. Vedä suikaleet pois, kun olet painellut rouheen reunoille.

kinuskikakku_5

Tasoita kerma raapalla kermavaahdon levittämistä opastavan ohjeen vinkkejä noudattaen. Painele reunojen alaosaan hasselpähkinärouhetta.

kinuskikakku_6 kinuskikakku_7

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

73 arvostelua, keskiarvo 4,56 tassua
Loading ... Loading ...