15.03.2015   37 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kevät,  Leivokset,  Makuja maailmalta,  Pääsiäinen,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Key Lime Pie á la Kinuskikissa


lime-key-pie

Tämä resepti vie meidät Pohjois-Amerikan itärannikolle, jossa happaman makea limepiirakka on Key Westin kaupungin ylpeydenaihe. Nimensä piirakka on saanut key lime -nimisistä sitrushedelmistä. Klassisin versio sisältää sitruksen lisäksi kondensoitua maitoa eli sokeroitua maitotiivistettä ja keltuaisia. Keksipohjassa käytetään tyypillisesti ”graham crackereitä” eli kokojyväisiä voileipäkeksejä. Meidän kaupoissamme helpommin löydettävä tuote on digestivet, joista voi valita kokojyväisen version. Täytteestä yli jääneet valkuaiset käytetään usein marenkikuorrutteeseen, joskin toinen koulukunta on kermavaahdon kannalla.

Alun perin piirakkaa ei kypsennetty lainkaan, sillä maitotiivisteen ja mehun ”kemiallinen reaktio” sai aikaan täytteen hyytymisen. Nykyään uunissa kypsentäminen on kuitenkin tavallista sekä täytteen sisältämien keltuaisten että paremman rakenteen vuoksi. Koska piirakan historia ulottuu 1800-luvulle saakka, on reseptin kehittelijästä olemassa vain teorioita. Yksi sellainen on, että kalastajat olisivat reissuillaan kehitelleet olosuhteisiin soveltuvan herkun, jonka valmistaminen ei vaadi uunia ja raaka-aineet, kuten maitotiiviste, säilyvät veneessä pitkiäkin aikoja.

Reseptin historiatiedoista kiitän Wikipediaa sekä What’s Cooking America -sivustoa. Vaikka muokkasin reseptiä hieman oman maun mukaan, uskon lopputuloksen tavoittavan alkuperäisen piirakan tunnelman.

Amerikkalainen limepiirakka

Vinkki: Pohjan voi tehdä myös gluteenittomista digestivekekseistä.

Pohja:
200 g kokojyväisiä digestivekeksejä
100 g voita

Täyte:
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
200 g vaniljatuorejuustoa
3 limetin kuoriraaste
1 ½ dl limettimehua (noin 5 limetistä)
¾ dl perunajauhoja
1 dl SAM Hunaja & Inkivääriä
4 keltuaista

Päälle:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 ½ tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
limetin kuoriraastetta


Vuoraa neliskanttinen uunivuoka (20 x 20 cm) leivinpaperilla. Voit valmistaa piirakan myös tavallisessa piirakkavuoassa.

Hienonna digestivekeksit tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

lime-key-pie-vaihe

Yhdistä kondensoitu maito ja vaniljatuorejuusto keskenään vatkaimella sekoittaen. Pese limetit huolellisesti ja raasta kuori. Purista limettimehu. Sekoita limettimehun joukkoon perunajauhot. Lisää tuorejuustoseokseen hunaja-inkivääri, kuoriraaste ja mehu-perunajauhoseos. Lisää lopuksi keltuaiset.

lime-key-pie-vaihe-2 lime-key-pie-vaihe-3

Kaada täyte vuokaan. Paista 175 asteessa 25 minuuttia.

lime-key-pie-vaihe-4 lime-key-pie-vaihe-5

Jäähdytä ja nosta jääkaappiin useaksi tunniksi, mielellään yön yli. Nosta kylmä piirakka leivinpaperin avulla vuoasta. Leikkaa annospaloiksi tai laita tarjolle sellaisenaan.

lime-key-pie-vaihe-6

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa notkeaksi vaahdoksi. Annostele lusikalla kermanokareita leivosten päälle. Koristele limetin kuoriraasteella.

lime-key-pie-vaihe-7

Yhteistyössä Hunajainen SAM


hunajainen_sam_logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
63 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

suomi100