31.07.2009   48 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kevyt mansikkakakku


mansikkakakku1mansikkakakku2mansikkakakku3

Perinteinen mansikkakermakakku on kesäinen klassikko, mutta tuoreita, makeita marjoja on helppo hyödyntää kevyempiinkin kahvipöydän antimiin. Tähän kakkuun voit käyttää mitä tahansa marjoja: mustikoita, herukoita, lakkoja... Tarkista sokerin/makeutusjauheen määrä marjojen happamuuden mukaan. Pohjana voi toki käyttää juustokakuissa tyypillisempää keksipohjaakin, mutta sokerikakkupohjan avulla välttää turhat kalorit. Pohjan voi tehdä makeutusjauheestakin - se kestää myös kuumentamista.

Kevytkakun koristelussakin kannattaa miettiä sen keveyttä - turha käyttää vaivalla säästetyt kalorit tässä kohtaa. Tässä on tietenkin omat haasteensa, kun kermaa ei mielellään viitsi käyttää. Päädyin ohuisiin valkosuklaalla tehtyihin pursotuksiin. Valkosuklaata on koristelussa ehkä yhteensä kolmen palan verran, joten se ei tuhoa kevyttä ideologiaa.

Vinkki: jos käytät pakastemansikoita, lisää reseptiin yksi liivatelehti!

Kts. johdanto kevyistä herkuista.

Koko kakku: 1200 kcal *)
Yksi pala (12 kpl): 100 kcal *)
*) koristelu ei sisälly kalorimääriin

Pohja:
2 munaa
¾ dl makeutusjauhetta
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
½ dl sitruunavettä ja makeutusjauhetta

Täyte:
7 liivatetta
2 valkuaista
1 prk rahkaa (rasvaa 0,3 %)
2 dl maustamatonta jugurttia
3 dl makeutusjauhetta
500 g mansikoita (n. 5-6 dl sosetta)
2 rkl sitruunamehua

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl Fun Light -mansikkamehutiivisteestä tehtyä mehua
punaista elintarvikeväriä

Koristelu:
päälle kokonaisia mansikoita
vuoan reunoille siivuttuja mansikoita
3-4 palaa valkosuklaata


Vatkaa munat ja makeutusjauhe vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi nuolijalla sekoittaen munavaahtoon. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja levitä irtopohjavuoan halkaisijan (24 cm) kokoiseksi ympyräksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Kippaa pohja sokeroidulle alustalle. Anna jäähtyä.

Leikkaa pohja irtopohjavuoan reunarengasta apuna käyttäen tasaiseksi ympyräksi. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi, aseta päälle pohja ja kostuta se makealla sitruunavedellä.

Mikäli haluat kakun reunoihin koristeellisuutta, leikkaa mansikoita siivuiksi ja aseta niitä vieri viereen vuoan reunoja vasten. Käytä reunojen sisäpinnan suojana reunakalvoa tai leivinpaperia, jotta saat hyytyneen kakun irtoamaan vuoasta kauniimmin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, jugurtti ja makeutusjauhe. Soseuta mansikat. Laita n. ½ dl mansikkasoseesta kattilaan yhdessä sitruunamehun kanssa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita muun mansikkasoseen joukkoon. Yhdistä sitten täytteeseen.

Paina vuoan sisäreunaa kiertävät mansikat vielä kerran tiiviisti reunaa vasten ja kaada sitten samantien täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita Fun Light -tiivisteestä sopivan vahvuinen mehu ja vahvista väriä punaisella elintarvikevärillä. Kuumenna n. ½ dl mehusta kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Kaada muun mehun joukkoon. Kaada täytteen päälle, kun liemi on haaleaa. Upota halutessasi kiilteeseen kokonaisia mansikoita (leikkaa niiden kantaa hieman pois, jotta ne pysyvät paremmin pystyssä). Jätä reunoille tilaa valkosuklaapursotuksia varten. Anna hyytyä jääkaapissa vielä 2 tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja poista mahdollinen reunakalvo/leivinpaperi kakun ympäriltä. Sulata muutama pala valkosuklaata ja pursota sillä ympyröitä kiilteen reunoille.

mansikkakakku_1 mansikkakakku_2
mansikkakakku_3 mansikkakakku_4
mansikkakakku_5 mansikkakakku_6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
11 tassutusta

Kinuskikumppani

marenkikakku-iso

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 9

Kurkkaa aiemmat luukut »

Jouluinen cocktail-tarjotin

joulurullat-mini


Söpöt cocktailpalat syntyvät pakastimen kautta. Yhdistele erilaisista täytteistä ja pohjista näyttävä kokonaisuus.



Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos MARIS!
Nokkela keinot keksii! Kovettumaan
päässyt suklaamassa sai uuden
elämän, kun pehmitit sitä mikrossa.
Kiitos Kinuskit, että jaatte
tietoa havainnoistanne
ja autatte samalla
muita!

Osallistu ja voita Moccamaster!

vaniljamassakilpailu275

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Suklaaputouskakku
    Helmeri: Minun pitäisi tehdä tämä kakku gluteenittomana, voikohan tuon vehnäjauhon korvata ihan vaan perunajauholla vai pitäisikö käyttää jotain gluteenitonta jauhoseosta?…
  • Minttusuklaakakku (liivatteeton)
    Johannapauliina: Herkullinen kakku, kiitos ohjeesta! Minulla on vain tuo pohja meni niin kovaksi, että sitä ei oikein saa lautaselle…
  • Suklaaputouskakku
    Johannapauliina: Jos tuon pohjan pakastaisi, niin kannattaako se pakastaa kokonaisena vai leikata valmiiksi jo osiin?
  • Suklaaputouskakku
    Koppis: Hmm..nyt näyttää hyvältä ja varmasti maistuukin..:) Täytynee tehdä pohja valmiiksi pakkaseen niin joulupäivänä ei tarvitse älyttömästi rehkiä tapaninpäivänkakun eteen..
  • Kreemit
    Anna Poikolainen: Missä suhteessa laittaisin ainesosia kun käytettävissä olisi margariini, maustamaton tuorejuusto ja mansikkatomusokeri?

Kumppanit