31.07.2009   48 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kevyt mansikkakakku


mansikkakakku1mansikkakakku2mansikkakakku3

Perinteinen mansikkakermakakku on kesäinen klassikko, mutta tuoreita, makeita marjoja on helppo hyödyntää kevyempiinkin kahvipöydän antimiin. Tähän kakkuun voit käyttää mitä tahansa marjoja: mustikoita, herukoita, lakkoja... Tarkista sokerin/makeutusjauheen määrä marjojen happamuuden mukaan. Pohjana voi toki käyttää juustokakuissa tyypillisempää keksipohjaakin, mutta sokerikakkupohjan avulla välttää turhat kalorit. Pohjan voi tehdä makeutusjauheestakin - se kestää myös kuumentamista.

Kevytkakun koristelussakin kannattaa miettiä sen keveyttä - turha käyttää vaivalla säästetyt kalorit tässä kohtaa. Tässä on tietenkin omat haasteensa, kun kermaa ei mielellään viitsi käyttää. Päädyin ohuisiin valkosuklaalla tehtyihin pursotuksiin. Valkosuklaata on koristelussa ehkä yhteensä kolmen palan verran, joten se ei tuhoa kevyttä ideologiaa.

Vinkki: jos käytät pakastemansikoita, lisää reseptiin yksi liivatelehti!

Kts. johdanto kevyistä herkuista.

Koko kakku: 1200 kcal *)
Yksi pala (12 kpl): 100 kcal *)
*) koristelu ei sisälly kalorimääriin

Pohja:
2 munaa
¾ dl makeutusjauhetta
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
½ dl sitruunavettä ja makeutusjauhetta

Täyte:
7 liivatetta
2 valkuaista
1 prk rahkaa (rasvaa 0,3 %)
2 dl maustamatonta jugurttia
3 dl makeutusjauhetta
500 g mansikoita (n. 5-6 dl sosetta)
2 rkl sitruunamehua

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl Fun Light -mansikkamehutiivisteestä tehtyä mehua
punaista elintarvikeväriä

Koristelu:
päälle kokonaisia mansikoita
vuoan reunoille siivuttuja mansikoita
3-4 palaa valkosuklaata


Vatkaa munat ja makeutusjauhe vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi nuolijalla sekoittaen munavaahtoon. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja levitä irtopohjavuoan halkaisijan (24 cm) kokoiseksi ympyräksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Kippaa pohja sokeroidulle alustalle. Anna jäähtyä.

Leikkaa pohja irtopohjavuoan reunarengasta apuna käyttäen tasaiseksi ympyräksi. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi, aseta päälle pohja ja kostuta se makealla sitruunavedellä.

Mikäli haluat kakun reunoihin koristeellisuutta, leikkaa mansikoita siivuiksi ja aseta niitä vieri viereen vuoan reunoja vasten. Käytä reunojen sisäpinnan suojana reunakalvoa tai leivinpaperia, jotta saat hyytyneen kakun irtoamaan vuoasta kauniimmin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, jugurtti ja makeutusjauhe. Soseuta mansikat. Laita n. ½ dl mansikkasoseesta kattilaan yhdessä sitruunamehun kanssa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita muun mansikkasoseen joukkoon. Yhdistä sitten täytteeseen.

Paina vuoan sisäreunaa kiertävät mansikat vielä kerran tiiviisti reunaa vasten ja kaada sitten samantien täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita Fun Light -tiivisteestä sopivan vahvuinen mehu ja vahvista väriä punaisella elintarvikevärillä. Kuumenna n. ½ dl mehusta kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Kaada muun mehun joukkoon. Kaada täytteen päälle, kun liemi on haaleaa. Upota halutessasi kiilteeseen kokonaisia mansikoita (leikkaa niiden kantaa hieman pois, jotta ne pysyvät paremmin pystyssä). Jätä reunoille tilaa valkosuklaapursotuksia varten. Anna hyytyä jääkaapissa vielä 2 tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja poista mahdollinen reunakalvo/leivinpaperi kakun ympäriltä. Sulata muutama pala valkosuklaata ja pursota sillä ympyröitä kiilteen reunoille.

mansikkakakku_1 mansikkakakku_2
mansikkakakku_3 mansikkakakku_4
mansikkakakku_5 mansikkakakku_6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
11 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Vadelma-seeprapiirakka
    Vanillacherry: Itselle tulee tästä marmoritekniikasta kesäinen hämähäkinseitti mieleen, ei huono sekään. Hyvin sopii yhteen herkullisen vadelman kanssa :)
  • Seepra puhuttaa Kinuskiyhteisössä
    mari-johanna: Nimenomaan, hauskaa tämä on Emo! Kinuskikissa haastaa meitä milloin mihinkin ylittämään itsemme! Joku on joskus helppoa toinen ohje…
  • Yhden raaka-aineen banaanijäätelö
    mari-johanna: Eilen illalla vihdoin kokeilimme tätä herkkua! Me lorautimme sekaan alpron vanilja jugurttin jämät jota kaapissa sattui olemaan!…
  • Seeprapiirakka
    Tanja: Tein tänään ihan tavallisen mamman marjapiirakan muropohjaan gluteenittomana vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella korvaten. Mulla kanssa reunat levisivät kohti piirakan keskustaa ja…
  • Seepra puhuttaa Kinuskiyhteisössä
    Kinuskiemo: Tämä seepra-aihe on niin hauska. :-) Ja tulee näköjään koko ajan hauskemmaksi, mitä useampien leivonnaislajien päälle seepra hypähtää. Nyt…
  • Nutella-jäätelöpuikot
    Munkkirinkeli: Nämä näyttää ihan sairaan herkullisilta !!!!!
  • Seepra puhuttaa Kinuskiyhteisössä
    papanmummi: Itse tein toisen piirakan niin ,että käytin 5dl vadelmia ja 1dl mustaherukoita.6v.tyttärenpoika ilmoitti piirakan olevan parempaa kuin edellinen ja 2v.pikkuveljensä…
  • Kinuskit maailmalla: Willkommen in Deutschland!
    Kinuskiemo: maris: Yksi tuote näkyy täällä: http://www.blaband.fi/tuotteet/jalkiruoat/vaniljavanukas
  • Kinuskit maailmalla: Willkommen in Deutschland!
    maris: Hei! Yksi kysymys tuli vielä mieleen tuota juustokakkua koskien, joten kysynpäs nyt samantein tulevaisuutta silmällä pitäen. Ja vastata saa, kuka…

Kumppanit