31.07.2009   48 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kevyt mansikkakakku


mansikkakakku1mansikkakakku2mansikkakakku3

Perinteinen mansikkakermakakku on kesäinen klassikko, mutta tuoreita, makeita marjoja on helppo hyödyntää kevyempiinkin kahvipöydän antimiin. Tähän kakkuun voit käyttää mitä tahansa marjoja: mustikoita, herukoita, lakkoja... Tarkista sokerin/makeutusjauheen määrä marjojen happamuuden mukaan. Pohjana voi toki käyttää juustokakuissa tyypillisempää keksipohjaakin, mutta sokerikakkupohjan avulla välttää turhat kalorit. Pohjan voi tehdä makeutusjauheestakin - se kestää myös kuumentamista.

Kevytkakun koristelussakin kannattaa miettiä sen keveyttä - turha käyttää vaivalla säästetyt kalorit tässä kohtaa. Tässä on tietenkin omat haasteensa, kun kermaa ei mielellään viitsi käyttää. Päädyin ohuisiin valkosuklaalla tehtyihin pursotuksiin. Valkosuklaata on koristelussa ehkä yhteensä kolmen palan verran, joten se ei tuhoa kevyttä ideologiaa.

Vinkki: jos käytät pakastemansikoita, lisää reseptiin yksi liivatelehti!

Kts. johdanto kevyistä herkuista.

Koko kakku: 1200 kcal *)
Yksi pala (12 kpl): 100 kcal *)
*) koristelu ei sisälly kalorimääriin

Pohja:
2 munaa
¾ dl makeutusjauhetta
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
½ dl sitruunavettä ja makeutusjauhetta

Täyte:
7 liivatetta
2 valkuaista
1 prk rahkaa (rasvaa 0,3 %)
2 dl maustamatonta jugurttia
3 dl makeutusjauhetta
500 g mansikoita (n. 5-6 dl sosetta)
2 rkl sitruunamehua

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl Fun Light -mansikkamehutiivisteestä tehtyä mehua
punaista elintarvikeväriä

Koristelu:
päälle kokonaisia mansikoita
vuoan reunoille siivuttuja mansikoita
3-4 palaa valkosuklaata


Vatkaa munat ja makeutusjauhe vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi nuolijalla sekoittaen munavaahtoon. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja levitä irtopohjavuoan halkaisijan (24 cm) kokoiseksi ympyräksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Kippaa pohja sokeroidulle alustalle. Anna jäähtyä.

Leikkaa pohja irtopohjavuoan reunarengasta apuna käyttäen tasaiseksi ympyräksi. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi, aseta päälle pohja ja kostuta se makealla sitruunavedellä.

Mikäli haluat kakun reunoihin koristeellisuutta, leikkaa mansikoita siivuiksi ja aseta niitä vieri viereen vuoan reunoja vasten. Käytä reunojen sisäpinnan suojana reunakalvoa tai leivinpaperia, jotta saat hyytyneen kakun irtoamaan vuoasta kauniimmin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, jugurtti ja makeutusjauhe. Soseuta mansikat. Laita n. ½ dl mansikkasoseesta kattilaan yhdessä sitruunamehun kanssa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita muun mansikkasoseen joukkoon. Yhdistä sitten täytteeseen.

Paina vuoan sisäreunaa kiertävät mansikat vielä kerran tiiviisti reunaa vasten ja kaada sitten samantien täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita Fun Light -tiivisteestä sopivan vahvuinen mehu ja vahvista väriä punaisella elintarvikevärillä. Kuumenna n. ½ dl mehusta kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Kaada muun mehun joukkoon. Kaada täytteen päälle, kun liemi on haaleaa. Upota halutessasi kiilteeseen kokonaisia mansikoita (leikkaa niiden kantaa hieman pois, jotta ne pysyvät paremmin pystyssä). Jätä reunoille tilaa valkosuklaapursotuksia varten. Anna hyytyä jääkaapissa vielä 2 tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja poista mahdollinen reunakalvo/leivinpaperi kakun ympäriltä. Sulata muutama pala valkosuklaata ja pursota sillä ympyröitä kiilteen reunoille.

mansikkakakku_1 mansikkakakku_2
mansikkakakku_3 mansikkakakku_4
mansikkakakku_5 mansikkakakku_6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
11 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kesän makein hillokolmikko

hillotrio
Lettujen päälle, pannarin kanssa, kakun väliin... Kinuskikissa julkaisi hillosuosikkinsa!


Kumppanit

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Kukkakimppu-voileipäkakku
    isrik: Voikohan tämänkin pakastaa ennen juhlaa? Kylmätila ei riitä muuten....
  • Pulled pork -voileipäkakku
    isrik: Voiko tätä pakastaa?
  • Mascarponella hunnutettu raparperipiiras
    maris: Minun on ihan valtavasti tehnyt mieli tehdä tätä piirakkaa jo viime kesästä asti. Raparperit vain ovat surukseni puuttuneet. Nyt kun…
  • Kesän hillotrio
    Kinuskiemo: sininen: Porkkanahillo sopii voilla tai tuorejuustolla (esim. jollain kirpeämmänmakuisella) voidellun paahtoleipäviipaleen, sämpylän ja voileipäkeksin päälle. Miksei myös sellaisenaan leivän päällisenä.…
  • Brownies-pohja
    maris: Maria ja Kinuskikissa: Minä en ole tätä pohjaa tehnyt, mutta semmoinen tuli mieleen, että "liimautuisiko" täytekerros paremmin kiinni pohjaan, jos…
  • Raparperi-mansikka-valkosuklaatäyte
    piiku74: pystyykö tällä täytteellä kakun täyttämään niin, että kun on täyte riittävän kauan hyytynyt, että kumoaa kakun vai onko täyte sen…
  • Kesän hillotrio
    ragni: Riitta Laine, Johdannossa on tuo Dansukkerin linkki. Kävin katsomassa ja siellä on tietoa hilloista. Siellä luvattiin, että ohjeita noudattaen mm.…
  • Murun mustikkamuffinssit
    Tuude: Vuoka oli hitusen isompi niin arvelin paiston vievän enemmän aikaa ja 20min kohdalla taikina vielä vähän tarttui puiseen cocktail-tikkuun. :)…
  • Onnenkakku
    kinuskimellu: Tai voisiko kylmäsavulohen korvata jollain mikä sopisi raskaana olevallekin? Muuten kaikki ainesosat kävisivät, paitsi se. :D

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
SAMkevät
punnitse-ja-saasta
valio-tammikuu