Kesäkuussa vietettiin kesäjuhlia ja juhlittiin samalla ”100-vuotis”synttäreitä. Tilaisuudessa oli tarjolla tämä kakku, jonka olin tehnyt gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi. Tässä muutamia valmistusvaiheen huomioita kakun ”erityisyydestä”.

Minulla ei ollut gluteenittomia korppujauhoja, joten paistoin pohjan levykakkupohjina, joissa vehnäjauhot oli korvattu perunajauhoilla. Paistoin kolme pyöreää pohjaa ja leikkasin niistä tasaiset, yhtä suuret ympyrät käyttämällä mallina pyöreää kakkulautasta. Lukekaahan kommenteista monia hyviä gluteenittomia korppujauhotusvinkkejä!

Pursotukset onnistuivat tosi hyvin laktoosittomasta vispikermasta. Tein kakkuun suklaareunuksen maidottomasta tummasta suklaasta. Sulatettuna sen ohut, valuvainen rakenne oli yllätys tavalliseen suklaaseen verrattuna. Pursotetun suklaan piti antaa seistä muovisuikaleiden päällä hyvän aikaa ennen kakkuun ”liimaamista”.

Kinuskin tein laktoosittomasta kuohukermasta. Tässä kohtaa laktoosittomuus aiheutti ongelmia. Kinuski ei ollut vielä 35 minuutin kohdallakaan valmista. Rakenne oli muuttunut paksummaksi, mutta klassinen vesilasitesti osoitti, ettei se ollut valmista. Otin kattilan liedeltä ja annoin kinuskin jäähtyä reilusti ennen kakun päälle kaatamista. Siitä huolimatta kinuski oli valuvaista eikä jähmettynyt jääkaapissakaan aivan tavallisen kinuskin tapaan (sen vuoksi koristeet upposivat jonkin verran kuorrutteeseen).

Koska meltsejä tai valkosuklaata ei voinut laktoosin vuoksi käyttää kirjaimissa, pyörittelin ne sokerimassasta. Myös perhoset on tehty sokerimassasta ja suihkutettu kiiltäviksi hopeasuihkeella.

Sydämelliset onnittelut vielä Tuijalle ja Jarmolle!