29.05.2017   Ei kommentteja Kategoria: Kesä,  Suolaiset piirakat
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Juustoinen kuusenkerkkä-poropiirakka


Lapsena söimme metsässä leikkiessämme ketunleipien lisäksi kuusenkerkkiä eli kuusen vaaleanvihreitä vuosikasvaimia. Nykyään luonnonyrttien hyödyntämisestä puhutaan paljon, mikä on todella hyvä asia! Kuusenkerkät voi poimia lautaselle ilman sen kummempaa valmistamista esimerkiksi osaksi salaattia, ruokien mausteeksi tai suolapalojen koristeluun. Kuusenkerkät ovat maultaan vienon makeita ja ne ovat parhaimmillaan pieninä ja pehmeinä. Keräysaika vaihtelee vuosittain lämpötilojen ja sijainnin mukaan toukokuulta juhannukseen. Terveellisiäkin vaaleanvihreät tupsut ovat: hivenaineita riittää, samoin A- ja C-vitamiineja ja antioksidantteja. Huomaathan, että kuusenkerkkien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Villiyrittien noustua suosioon on ajatukseni kääntynyt usein kuusenkerkkien hyödyntämiseen leivonnassa. Tänä vuonna sain viimein puhtia toteuttaa ideani. Olin aprikoinut, että kerkät voisivat sopia piirakkaan voimakkaan makuisen poron kaveriksi. Tein viikonloppuna piirakasta pari eri versiota. Ensimmäisessä oli liikaa poroa ja liian vähän kuusenkerkkää. Poron kanssa onkin muistettava, että sen voimakas maku saattaa tehdä piirakasta jopa hieman pistävän makuisen. Kuusenkerkkä puolestaan on loppujen lopuksi hyvin mieto, joten sitä voi huoletta ”kylvää” piirakan pinnalle niin, että sattumia osuu jokaiselle suupalalle.

Vinkki: Haluatko piirakasta gluteenittoman? Katso gluteenittoman piirakkapohjan ohje esimerkiksi tästä sienipiirakasta.

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruissihtijauhoja
1 dl emmentaljuustoraastetta
¼ tl suolaa
150 g voita
1 rkl vettä

Täyte:

1 sipuli
1 punainen paprika
250 g Koskenlaskija juoksevaa sulatejuustoa
1 dl kevytmaitoa
3 munaa
¼ tl mustapippuria
100 g kylmäsavustettua pororouhetta
1 dl emmentaljuustoraastetta
2 kourallista (35 g) kuusenkerkkiä


Yhdistä jauhot, juustoraaste ja suola kulhossa. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Hienonna sipuli ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia pannulla pienessä öljytilkassa, jotta ne hieman pehmenevät. Sekoita sulatejuuston joukkoon maito pienissä erissä. Lisää seokseen munat, pippuri, kasvikset ja puolet pororouheesta. Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste, loput pororouheesta sekä huuhdellut kuusenkerkät.

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
19 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan tervehdys

Hyvää uutta leivontavuotta, sinä lukija! Kyselin teiltä arvontasivulla reseptitoiveita tammikuulle. Käykää ilmaisemassa tahtonne siellä! :) Alkuvuosi painottuu näillä näkymin hieman enemmän suolaiseen leivontaan ja myös kevyempien herkkujen kategoria täydentyy uusilla ohjeilla. Vuosi 2018 pitää sisällään myös uuden teeman Unelmien Talo&Koti -lehdessä, joka julkaisee Kinuskikissan leivontakoulua. Leivontakoulun resepteissä yhdistellään erilaisia klassikoita meiltä ja maailmalta. Tammikuun numerossa toisiinsa sulautuvat red velvet cake ja suklainen brownies. Siinäpä siis herkullista lukuvinkkiä vuoden alkajaisiksi! :)

Kommentoi »   Aiemmat tervehdykset »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin tammikuun arvonta



Tammikuun arvonnassa palkintona Wiltonin sydänvuoka, päivänkakkara-lautasia sekä keväisiä lehti-lautasliinoja.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit