13.06.2017   11 kommenttia Kategoria: Kääretortut,  Kesä,  Suomi 100
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Juhannusrulla


Kääretortulla on pitkät perinteet ja siksi valitsin sen mukaan Suomi 100 -leivontasarjaani. En kuitenkaan tavoitellut tällä kertaa nostalgista makumaailmaa, vaan halusin nostaa esiin suomalaisten mustan suosikkimaun: salmiakin. Koska itse olen ennen kaikkea lakritsin ystävä, säädin maun lakritsaiseksi.

Tavoitteeni oli aikaansaada musta kääretorttupohja. Väriaineita en halunnut käyttää. Lopulta onnistuinkin! Täytteessä maistuu lakritsin klassinen makupari, sitruuna.

Kuorrutus on olennainen osa leivonnaista sekä ulkonäön että maun puolesta, joten älä missaa sitä! Koivun pintaa muistuttava kuvio syntyy, kun kermavaahdon päälle pursottaa viivoja lakritsivaahdolla. Lakritsivaahto on tehty uudesta löydöksestäni, Sokea Susi -lakritsijauheesta. Tuote on aitoa lakritsijuurta pölymäisen hienoksi jauhettuna. Säädin lakritsikermaan maun tarkoituksella vahvaksi, koska sitä on kuorrutteen pinnalla vain pieninä makuraitoina. Lakritsijauheesta voisi tehdä myös muffinssien tai kakun päälle pursotettavan vaahdon, johon riittäisi pienempi määrä jauhetta. Sokeria kannattaa laittaa sitä enemmän mitä runsaammin lakrisijauhetta käyttää, jotta maku on riittävän vahva, mutta ei väkevä.

Vinkkinä vielä, että olen käyttänyt lakritsijauhetta myös arkipäiväisemmin smoothiessa, jossa on ollut marjoja, rahkaa, omenaa ja banaania. Maku on uskomattoman ihana. Tuntuu kuin söisi lusikoitavaa lakritsikarkkia! Jauheella voisi maustaa myös aamupuuron. 🙂

Pohja:
1 ½ dl salmiakkimixeriä
1 rkl perunajauhoja
50 g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
5 munaa
2 ¼ dl sokeria

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g vaniljarahkaa
1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
1 sitruunan kuoriraaste
½ dl vaniljakreemijauhetta

Kermapursotus:
3 ½ dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Lakritsipursotus:
½ dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
¾ rkl Sokea Susi -lakritsijauhetta


Sekoita salmiakkimixeri ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Sekoittele, kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi munavaahtoon puolet jauhoseoksesta ja lisää tämän jälkeen puolet salmiakkikiisselistä vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen. Lisää tämän jälkeen loput jauhoseoksesta ja kiisselistä.

Kaada taikina pellille (30 x 38 cm) leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Kumoa samantien toisen pellin avulla leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi salmiakkipohjasta. (Levyn voi kipata tämän jälkeen vielä kertaalleen toisinpäin, sillä peltiä vasten paistunut pinta on kauniimpi ja tarttuu vähemmän kiinni.)

Täytä kääretorttu heti, kun pohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Vatkaa täytteen kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Levitä pohjan päälle ja kääri lyhyemmästä sivusta alkaen rullaksi. Vedä leivinpaperin avulla leikkuulaudan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään ainakin tunniksi.


Nosta kääretorttu tarjoilulautaselle. Mittaa kulhoon valkoisen pursotuksen kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Laita pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kääretortun päälle pinnan peittävät ”kaaret”. Pursotus kannattaa tehdä takaviistosta, jolloin pursotus on helpompi hallita.

Mittaa kulhoon lakritsipursotuksen kerma, sokeri ja lakritsijauhe (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä). Vatkaa vaahdoksi ja laita pursotuspussiin, jossa on pienempi tähtitylla (itse käytän pienten tyllojen kanssa myös liitintä). Pursota viivoja sinne tänne edellisten pursotusten suuntaisesti.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
18 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan raparperireseptit



Nämä ihanuudet löydät raparperiresepteistä »

Toivepuodin kesäarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat