Joulun jälkeen havahdutaan ainakin meidän perhejouluissa lähes joka kerta siihen, että jouluruokia on vielä runsaasti jäljellä, mutta kolmen päivän jälkeen ne eivät tahdo enää upota. Viimeisiä kinkun rippeitä löytyy jääkaapista vielä uuden vuoden kynnykselläkin ja pakastimeen on saatettu säilöä laatikoita, joita ei ole tullut joulun aikana syödyksi. Nämä jouluruokien jäänteet voi ”piilottaa” pizzaan. Kinkku sopii pizzan pääraaka-aineeksi loistavasti ja sen höysteeksi käy rosolli (juurekset toimivat pizzassa muutoinkin erinomaisesti!) ja muut kasvikset.

Lanttulaatikolla ja muilla laatikoilla voi ”jatkaa” pohjataikinaa. Toiseksi pohjavaihtoehdoksi tarjoan jauhotonta kukkakaalipohjaa. Se ei ole rakenteeltaan leipämäinen, mutta ajaa asiansa ja maistuu erinomaisen juustoiselta. Toki nämä perinteisetkin pizzapohjat kannattaa pitää mielessä.