29.11.2016   15 kommenttia Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Itsenäisyyskakku


itsenaisyyskakku

itsenaisyyskakku-2

Juureni äidin puolelta ovat Härmässä ja mummoni, Pohjanmaan murteella ”isu”, oli innokas käsityöihminen. Meille jälkipolville on jäänyt isun perintönä niin villasukkia, vaatteita, mattoja kuin pitsejäkin, joita arvostamme suuresti. Ehkä kauneinta käsityötaidetta ovat pitsit. Niiden tekeminen ohuesta langasta täydellisellä symmetrisyydellä ja varmalla ”käsialalla” on vaatinut päivien, viikkojenkin työn. Olen ammentanut kakkujen koristeluun isun pitseistä aiemminkin, mutta en koskaan näin konkreettisesti.

Tekniikka onnistuu, koska Kinuskikissan vaniljamassa on kehitetty pinnaltaan lähes tarttumattomaksi. Pitsin voi siis huoletta upottaa massaan – ja se lähtee myös nätisti irti. Kun värjää massan tummaksi, kontrasti valkoisen tomusokerin kanssa korostuu ja efekti on hätkähdyttävä. Tekniikka sopisi täydellisesti myös punaiseen joulukakkuun. Te keksitte varmasti upeita omia versioitanne. Kuten aina – näkisin niitä mieluusti Kinuskigalleriassa! 🙂

Kakun maut valitsin lukijaäänestyksen pohjalta, jossa saitte toivoa itsenäisyyspäiväkakkuun täytteitä. Valkosuklaan ja mustikan yhdistelmä voitti selkeästi. Kardemummaa ja ruista toivottiin myös. Ruisjauhoilla korvasin puolet sokerikakkupohjan jauhoista. Pohjasta tuli hieman höttöisempi, joten minusta tämä osuus oli maksimi. Kardemumman lisäsin valkosuklaatäytteen mausteeksi. Täyttämistapa (kaksi eri täytettä per väli) oli Facebook-kyselyssä ehdotettu idea. Näin yksinkertaisella tavalla kakkupalaan sai lisäkerroksia ja näyttävyyttä. Kokoa täytteet nimenomaan näinpäin: paksumpi mustikkatäyte ensin ja juoksevampi valkosuklaatäyte sitten.

Pitseillä koristeltu mustikka-valkosuklaakakku

Ruiskakkupohja:
4 munaa
sokeria
ruissihtijauhoja
vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Kostuke:

2 dl maitoa

Mustikkatäyte:
2 ½ dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
2 tl sokeria
200 g mustikoita
½ dl vaniljakreemijauhetta

Valkosuklaatäyte:
3 liivatelehteä
2 ½ dl vispikermaa
130 g valkosuklaata
200 g vaniljavanukasta tai paksua vaniljakastiketta
1 tl kardemummaa
½ dl vettä

Kuorrutus:

1 ½ dl kuohukermaa
500 g valkoista vaniljamassaa
sinistä pastaväriä
tomusokeria


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (∅ 22,5-24 cm). Kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon. Myös jauhoja tulee yhteensä saman verran kuin munia. Jauhoista puolet on ruisjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Yhdistä leivinjauhe jauhojen kanssa.

Lisää munat kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa alatasolla noin 40 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.

itsenaisyyskakku-vaihe

Laita valkosuklaatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa molempien täytteiden vispikerma (yhteensä 5 dl) kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Jaa eri kulhoihin kahteen yhtä suureen osaan: toinen mustikkatäytettä ja toinen valkosuklaatäytettä varten.

Valmista ensin mustikkatäyte. Sekoita kermavaahdon joukkoon vaniljarahka ja sokeri. Soseuta mustikat. Sekoita mustikkasose ja vaniljakreemijauhe täytevaahtoon.

Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Vaihtoehtoisesti voit sulattaa suklaan kuumassa vesihauteessa. Sekoita kermavaahdon joukkoon vaniljavanukas, suklaasula ja kardemumma. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahtoon.

Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohja leivinpaperilla ja laita vuokaan ensimmäinen kakkupohjalevy. Jos taas kokoat kakun säädettävään reunavuokaan, aseta kakkupohjalevy ensin tarjoilulautasen päälle ja säädä vuoan koko sellaiseksi, että se asettuu tiiviisti kakkupohjan ympärille. Kostuta pohjalevy maidolla. Levitä päälle puolet mustikkatäytteestä. Kaada sen päälle puolet valkosuklaatäytteestä. Tee seuraava kerros samaan tapaan: pohja, kostutus, mustikkatäyte ja valkosuklaatäyte. Laita päällimmäiseksi viimeinen pohjalevy ja kostuta. (Jos käytät reunavuokaa, päällimmäinen pohjalevy saattaa olla muita hieman isompi ja sitä on vaikeaa mahduttaa vuokaan. Voit laittaa sen paikoilleen vasta kakun irrottamisen jälkeen.)

itsenaisyyskakku-vaihe-4 itsenaisyyskakku-vaihe-5
itsenaisyyskakku-vaihe-6 itsenaisyyskakku-vaihe-7

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia. Irrota vuoasta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle.

itsenaisyyskakku-vaihe-8 itsenaisyyskakku-vaihe-9

Värjää vaniljamassa siniseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä. Huomaa, että tomusokerikäsittelyn seurauksena massan lopullinen sävy vaalenee hieman.

itsenaisyyskakku-vaihe-2 itsenaisyyskakku-vaihe-3

Kauli massa leivonta-alustan tai leivinpaperin päällä levyksi. Aseta vaniljamassalevyn pinnalle puhtaita pitsiliinoja. Upota liinat massaan kaulimella painellen. Irrota pitsit. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria. Putsaa ylimääräinen tomusokeri pinnasta kädellä pyyhkimällä niin, että se jää vain kuvio-osiin.

itsenaisyyskakku-vaihe-10 itsenaisyyskakku-vaihe-11
itsenaisyyskakku-vaihe-12 itsenaisyyskakku-vaihe-13

Nosta kuorrute kakun päälle ja muotoile sen ympärille. Leikkaa ylimääräinen kuorrute alareunasta. Katso halutessasi tarkemmat vaihekuvat ja video ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.

itsenaisyyskakku-vaihe-15 itsenaisyyskakku-vaihe-16

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
78 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 13

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit