Focaccia on herkuttelua parhaimmillaan: oliiviöljyä säästelemättä syntyy pehmoinen ja maukas italialaisleipä. Tätä voi verrata pullaan, joka ei tuoreena kaipaa edes mitään lisukkeita. Vaikka raaka-aineet ovatkin vähän erikoisempia, ei leivän tekeminen ole tavallista sämpylää kummoisempaa. Itse asiassa leivontavaihe on sämpylöitä nopeampi, sillä taikinaa ei työstetä enää kohoamisen jälkeen, vaan se annostellaan lusikalla nokareiksi pellille. Lopputulos on jotain sämpylän ja rieskan väliltä. Vähän sämpylää ohuempina näitä ei kannata leikata kahtia, mutta toisaalta leipäset on jo moneen kertaan oliiviöljyllä voideltuja, joten ne voi pistellä suuhun sellaisenaan. Siksi nämä ovatkin helppo tarjottava esimerkiksi salaatin tai keiton lisukkeena. Toki taikinan voi myös kaataa kerralla pellille ja leikata paloiksi paistamisen jälkeen, kuten focaccia-leivän ohje neuvoo.