09.03.2017   9 kommenttia Kategoria: Kinuskikissa suosittelee,  Muuta makeaa,  Pikkuleivät,  Suomi 100
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Euran rinkilät


Olen tällä viikolla kahlannut läpi valtavasti vanhoja keittokirjoja ja löytänyt niistä mielenkiintoista materiaalia tämän vuoden Suomi 100 -teemaresepteihin. Jumituin testaamaan 1900-luvun alkupuolen opuksesta erilaisia rinkilöitä ihan siitä syystä, että tämä on itselleni melko tuntematon laji. Rinkilöitä löytyi mm. sokuri-, kerma-, voi- ja teerinkilöiden nimillä. Kokeiluni olivat hieman epäonnisia. En saanut oikein kauniita rinkilöitä aikaan ja termistökin puhutti: mitä esimerkiksi tarkoitetaan ”sokurijauholla”. Facebookissa tätä asiaa arvuuttelin ja vastausten pohjalta tein päätelmän, että kyseessä lienee hyvin hienojakoinen kidesokeri, jonka lähin vastine voisi olla Siro-sokeri. Raaka-aineiden tulkinnan lisäksi vaikeuskerrointa noissa vanhoissa resepteissä lisää se, että jauhoja laitetaan ”tarpeeksi” tai ”niin, että tulee kohtalaisen paksu taikina”. Tämä on minunlaiselleni pedantille ihmiselle lähes sietämättömän epämääräistä! 🙂

Minun rinkiläni eivät siis ottaneet tällä kertaa onnistuakseen, mikä oli pienimuotoinen kolaus. Laitoin kirjan tältä erää syrjään (palatakseni sen pariin toki myöhemmin) ja sukelsin turvallisesti Kinuskileipomoihin, sillä rinkilöiden suhteen en aikonut luovuttaa. Minulle oli jäänyt mieleen Jatsun tekemät Euran rinkilät, pitkälti yli 100-vuotias perinneleivonnainen sekin. Hieman jouduin jauhojen määrää lisäämään, jotta sain taikinan paremmin muotoiltavaksi. Noin-merkki desilitrojen edessä jättää sinullekin leipojana hieman harkinnanvaraa. Vinkkinä sanoisin, että pinnalle tuleva sokeri kannattaa olla melko karkeajakoista kidesokeria (ei raesokeria kuitenkaan), jotta kiteet jäävät selkeästi näkyviin rinkilöiden pintaan.

Mutta oikein herkullisia tuli, mitä sopii raaka-aineiden perusteella odottaakin. Euran rinkilät ovat satakuntalainen perinneherkku ja Euran kunnan ylpeys, joten tässä pääsemme mukavasti myös maakuntamatkailun pariin.

28 kappaletta

Ainekset:
2 dl kuohukermaa
10 g tuorehiivaa
200 g huoneenlämpöistä voita
n. 6 ½ dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
sokeria


Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot. Vehnäjauhoja ei pidä laittaa liikaa, jotta rinkilät jäävät murean pehmeiksi. Jauhoja tulee kuitenkin olla sen verran, että tankojen muotoilu onnistuu. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä noin yhden tunnin ajan.

Jaa taikina yhtä suuriin, noin luumun kokoisiin paloihin (28 kappaletta). Vältä leipoessasi jauhon käyttöä, sillä jauhoiseen pintaan sokeri tarttuu huonommin. Rullaa paloista 30 cm:n pituisia, ohuita (maksimissaan pikkurillin paksuisia) tankoja. Voit vielä ohentaa tangon päitä, jotta rinkilän kieputus onnistuu helpommin. Kieritä tangot huolellisesti sokerissa.

Nosta leivinpaperin päälle ja taivuta tangosta puoliympyrä. Kieputa päät pari kertaa keskenään ympäri ja käännä keskelle niin, että ”korkkiruuvin” pää tulee tangon keskiosan alle. (Voit ripotella rinkilöiden päälle lisää sokeria vielä ennen ja jälkeen paiston.)

Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes rinkilät ovat saaneet kevyesti väriä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
53 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Salted Caramel Cheesecake - suolakinuskijuustokakku
    mari-johanna: Tuuli Komulainen: Päivää tai kahta ennen tarjoilua hyvinkin. Tai sitten juuri niin että teet reilusti ennen, pakastat ilman kinuskia ja…
  • Kermavaahdon pursotus - "perusteet"
    Nikkari Marju: Flora kuohu on parempaa ja varsinkin huonoissa lämpimissä oloissa helposti kuohkeaksi saatavaa mökillä esim.. Kerman sekaan tomusokeria jota käytetään muutoin…
  • Salted Caramel Cheesecake - suolakinuskijuustokakku
    Tuuli Komulainen: Moikka! Miten paljon etukäteen tän vois tehdä?
  • Suklaan temperointi
    maris: Orangiina ja Kinuskikissa: minullakaan ei ole paljon suklaan temperoinnista kokemusta. Olen kuitenkin pari kolme kertaa tehnyt Kinuskikissan twix-piirakasta suklaapatukoita, joiden…
  • Unelmapikkuleivät
    hiilari: Teimme poikaporukalla näitä nyt kolmatta kertaa ja jostain syystä keksimme lässähtivät uunissa täysin. Eli palloset levisivät yhdeksi isoksi levyksi. Kertokaapa…

Kumppanit

suomi100
valio-tammikuu