09.03.2017   9 kommenttia Kategoria: Kinuskikissa suosittelee,  Muuta makeaa,  Pikkuleivät,  Suomi 100
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Euran rinkilät


Olen tällä viikolla kahlannut läpi valtavasti vanhoja keittokirjoja ja löytänyt niistä mielenkiintoista materiaalia tämän vuoden Suomi 100 -teemaresepteihin. Jumituin testaamaan 1900-luvun alkupuolen opuksesta erilaisia rinkilöitä ihan siitä syystä, että tämä on itselleni melko tuntematon laji. Rinkilöitä löytyi mm. sokuri-, kerma-, voi- ja teerinkilöiden nimillä. Kokeiluni olivat hieman epäonnisia. En saanut oikein kauniita rinkilöitä aikaan ja termistökin puhutti: mitä esimerkiksi tarkoitetaan ”sokurijauholla”. Facebookissa tätä asiaa arvuuttelin ja vastausten pohjalta tein päätelmän, että kyseessä lienee hyvin hienojakoinen kidesokeri, jonka lähin vastine voisi olla Siro-sokeri. Raaka-aineiden tulkinnan lisäksi vaikeuskerrointa noissa vanhoissa resepteissä lisää se, että jauhoja laitetaan ”tarpeeksi” tai ”niin, että tulee kohtalaisen paksu taikina”. Tämä on minunlaiselleni pedantille ihmiselle lähes sietämättömän epämääräistä! 🙂

Minun rinkiläni eivät siis ottaneet tällä kertaa onnistuakseen, mikä oli pienimuotoinen kolaus. Laitoin kirjan tältä erää syrjään (palatakseni sen pariin toki myöhemmin) ja sukelsin turvallisesti Kinuskileipomoihin, sillä rinkilöiden suhteen en aikonut luovuttaa. Minulle oli jäänyt mieleen Jatsun tekemät Euran rinkilät, pitkälti yli 100-vuotias perinneleivonnainen sekin. Hieman jouduin jauhojen määrää lisäämään, jotta sain taikinan paremmin muotoiltavaksi. Noin-merkki desilitrojen edessä jättää sinullekin leipojana hieman harkinnanvaraa. Vinkkinä sanoisin, että pinnalle tuleva sokeri kannattaa olla melko karkeajakoista kidesokeria (ei raesokeria kuitenkaan), jotta kiteet jäävät selkeästi näkyviin rinkilöiden pintaan.

Mutta oikein herkullisia tuli, mitä sopii raaka-aineiden perusteella odottaakin. Euran rinkilät ovat satakuntalainen perinneherkku ja Euran kunnan ylpeys, joten tässä pääsemme mukavasti myös maakuntamatkailun pariin.

28 kappaletta

Ainekset:
2 dl kuohukermaa
10 g tuorehiivaa
200 g huoneenlämpöistä voita
n. 6 ½ dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
sokeria


Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot. Vehnäjauhoja ei pidä laittaa liikaa, jotta rinkilät jäävät murean pehmeiksi. Jauhoja tulee kuitenkin olla sen verran, että tankojen muotoilu onnistuu. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä noin yhden tunnin ajan.

Jaa taikina yhtä suuriin, noin luumun kokoisiin paloihin (28 kappaletta). Vältä leipoessasi jauhon käyttöä, sillä jauhoiseen pintaan sokeri tarttuu huonommin. Rullaa paloista 30 cm:n pituisia, ohuita (maksimissaan pikkurillin paksuisia) tankoja. Voit vielä ohentaa tangon päitä, jotta rinkilän kieputus onnistuu helpommin. Kieritä tangot huolellisesti sokerissa.

Nosta leivinpaperin päälle ja taivuta tangosta puoliympyrä. Kieputa päät pari kertaa keskenään ympäri ja käännä keskelle niin, että ”korkkiruuvin” pää tulee tangon keskiosan alle. (Voit ripotella rinkilöiden päälle lisää sokeria vielä ennen ja jälkeen paiston.)

Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes rinkilät ovat saaneet kevyesti väriä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
25 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Smoothie-kakku
    melchu: Terveisiä osastolta 'kantapään kautta'. Jos käytätte pakastemarjoja (mulla oli 750g pelkkää pakastemarjaa), sulattakaa ne marjat kunnolla ennen kuin rupeatte tätä…
  • Liinukka
    maris: Moikka liinukka! Leipomustesi kautta minulle oli muodostunut sinusta kuva varsinaisena maailmanmatkaajana. Ja tämä esittelysi osoitti mielikuvani oikeaksi. Minusta on tosi…
  • Lakritsaiset keksileivokset
    mari-johanna: Wau, englannin lakujen ystävän unelmaherkku! :) Kerrassaan hauskat, vaikka lasten juhliin, vappuun tai no, ihan vaikka minne. Taidatte…
  • Kreikkalaiset pääsiäiskeksit
    mari-johanna: Näitä olen jo muutaman päivän ihaillut, että onpas kivan yksinkertaiset ja vähän erilaiset pikkuleivät. Vois varmaan kokeilla pääsiäisen aikaan…
  • Liinukka
    mari-johanna: Hei liinukka! Kivaa että sinäkin tulit meille muille esittäytymään ja ajatuksistasi kertomaan! :) Voi,Ranska on yksi lempimaitani, olen…

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat