4.4.2015
Ai, mikä?! Bulgaria. Niin juuri. Varmasti niin monilla tulee mieleen pelkästään se jogurtti. Ja seuraavana ne aurinkorannat. Mutta asiaan vähän perehtyneemmällä voi jo muistua mieleen baklava, banitsa, shopska, tarator tai muut samankaltaiset.
Noin vuosi sitten vanhemmilla heräsi ajatus ulkomaille muuttamisesta. Sitten he kertoivat ideasta minulle ja siskolleni ja niin suunnitelma alkoi muotoutua. Vihdoin ja viimein, kesän alussa saimme asiaan varmuuden. Lähtöpäivä määräytyi syyskuun alkupuolelle, ja kuluneet kuukaudet ovat hurahtaneet kuin huomaamatta.
Sää Bulgariassa on erilainen kuin Suomessa. Kun siellä oltiin jo pipot päässä ja toppatakki kiinni, täällä mentiin t-paidassa ja shortseissa. Olemme perheeni kanssa Jehovan todistajia, ja muutimme Bulgariaan tekemään uskonnollista vapaaehtoistyötä. Kotikaupunkimme on Plovdiv, jonka paikalliset sanovat olevan Euroopan vanhin kaupunki. Varmaksi sitä tuskin kukaan voi sanoa, mutta se on varmaa, että merkittävä historia tällä kaupungilla kuitenkin on. Täältä löytyvät sekä roomalainen amfiteatteri että stadion ja mahdollisesti maailman vanhin moskeija.
Vanhoja rakennelmia ja näkymä kotikaupunkiimme kukkulan päältä kuvattuna.
Myös Euroopan suurin Turkin ulkopuolella oleva mahala eli turkkilaisten asuinalue, sijaitsee Plovdivissa. Se on lyönyt leimansa täkäläiseen leipomokulttuuriin. Täällä kaupoissa myydään selvästi enemmän turkkilaisia tuotteita kuin muualla Bulgariassa.
Bulgarialaisia jälkiruokia: vasemmalla jogurttijäätelö ja päällä marjoja, oikealla paistettua sirene-juustoa mustikkahillolla.
Suomessa ollessani rakastin leipoa marjaisia herkkuja. Täällä se on kuitenkin muuttunut, koska marjoja ei juuri löydy edes pakastehyllyiltä. Mutta onneksi vielä on monia hedelmiä, joita voin käyttää. 🙂 Ihmiset leipovat itse todella vähän. Leipominen ei tunnu olevan harrastus kenelläkään. Joko teet sitä työksesi tai ostat kaupasta.
Paikallisen konditorian valikoimaa.
Täkäläisessä leivontakulttuurissa käytetään jonkin verran filotaikinaa. Baklava on siitä hyvä esimerkki. Baklava on hunajasta ja saksanpähkinöistä tehty filotaikinan kanssa koottu kerrosleivos. Baklavaa saa lähes jokaisesta pikkukaupasta jokaisen kadun nurkalta. Olen tällä matkalla maistellut monia baklavia; itse tehtyjä, turkkilaisesta kahvilasta ostettuja, pienen makeiskaupan tuotoksia, mutta ehdottomasti parasta baklavaa söin pienessä ravintolassa, vuoristokylässä Bachkovossa. Tähän baklavaan oli käytetty todella paljon pähkinää, eikä se ollut liian makeaa, kuten niin monissa paikoissa.
Toinen Bulgarialainen herkku on nimeltään banitsa. Siinä on sirene-juustoa, joka on kääritty filotaikinaan. Eräs varmasti monen Bulgarian kävijän suosikki on ”Garash”-niminen super-suklainen kakku! Pohja on tosi pähkinäinen, täytteessä on makeaa hilloa, perinteisesti aprikoosi, päällä tumma ganache-kuorrutus.
Garash-suklaakakkua.
Täällä leipomisessa on omat hyvät puolensa. Koska ollaan kuitenkin sen verran etelässä, niin pitkälle syksyyn riittää tuoreita hedelmiä. Silti muutamia heikkouksia olen huomannut. Oikeastaan mistään kaupoista ei löydy sokerimassaa tai marsipaania. Kerran olen nähnyt, mutta se oli todella kallista. Myöskään sokeritonta kermaa ei ole, vaan vaahtoutuva ja nestemäinen kerma on makeutettua ja sisältää paljon lisäaineita. Suomesta kaipaan myös erinäisiä mausteita.
Ruoanlaitossa bulgarialaiset käyttävät smetanaa eli siis sitä hapahkon makuista, erittäin rasvapitoista maitotuotetta. Sitä minäkin olen sitten käyttänyt kakkujen täytteissä ja lisäillyt sokeria maun mukaan. Bulgarianjogurtissa ei ole kovin suurta eroa suomalaiseen verrattuna. Se on lähes aina maustamatonta ja paksua.
Isoimpien ruokakauppojen valikoima on ihan hyvä. Mutta minä pidän erityisesti pienistä ”herkkukaupoista”, joissa on vähän erityisiä juttuja leipomiseen. Niissä on esimerkiksi erilaisia suklaalaatuja ja pähkinöitä, mausteita, kuivahedelmiä, jauhoja jne. Niinpä niissä tulee asioitua aika usein.
Tässä kuva basaarista muutama kuukausi sitten:
Pohja:
4 kananmunaa
2 dl tomusokeria
200 g voita
170 g taloussuklaata tai jotain muuta oikein tummaa suklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
200 g saksanpähkinöitä
1 tl leivinjauhetta
Väliin:
200 g hilloa tai marmeladia, esim. aprikoosi (mieluiten kotitekoista)
Suklaaganache-kuorrutus:
100 g tummaa (talous-)suklaata
¼ dl kevytkermaa
Lisäksi:
1,5 litran vetoinen irtopohjavuoka (halkaisija 18 cm)
rasvaa vuoan voiteluun
korppujauhoja jauhottamiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Murenna saksanpähkinät rouheeksi. Sekoita suklaaseos munavaahtoon, lisää pähkinät ja jauhot pienissä erissä.
Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175℃ asteisessa uunissa noin tunti.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan, levitä aprikoosimarmeladia tai -hilloa väliin ja kokoa kakku. Sulata kuorrutuksen suklaa, lisää kerma ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä ennen tarjoamista. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
helmi, Kinuskileipomo ~ Leipomo Rhodopien sydämessä ~
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5551 tähteä
Maailman paras mutakakku
2766 tähteä
Mokkapalat
2517 tähteä
Brookies
1777 tähteä
Britakakku
1467 tähteä
Heips, kinuskiemo! Leivonnaisten hinnat ovat aika normaaleja paikalliseen hintatasoon verrattuna. Tietysti suomalaiselle be tuntuvat todella halvoilta. Ja tetti: Joo, totta, kyllähän melkein kaikki meidän ystävät siellä teki banizaa itse, mutta ostivat taikinan valmiina kaupasta. Sen jälkeen ei banizassa ole ”leipomista” itsessään jäljellä. Voi olla tietysti että muualla Bulgariassa on tapana tehdä taikina itse.. Mutta itsekin ihastuin Bulgarialaiseen ruokaan! Aivan ihania vihanneksia ja mausteita (varsinkin ”чубрица”) 😉
Kinuskikissa: Rakastan sinun blogia ja ihanaa kirjaa!! Kiitos!