17.04.2017   1 kommentti Kategoria: Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Apple pie – amerikkalainen omenapiirakka


Omenapiirakka – apple pie on yksi suosituimmista amerikkalaisista piirakoista. Sen resepti on yksinkertainen, jolloin omenan maku pääsee oikeuksiinsa. Kanelin lisäksi tyypillinen mauste on muskottipähkinä, jota muutoinkin käytetään Yhdysvalloissa meitä enemmän. Koko piirakka kuorrutetaan kaulittavalla taikinalla tai taikinasta leivotaan ristikko, joka tekee piiraasta erityisen näyttävän. Löydät ristikosta vaihekuvien lisäksi videon ohjeen lopusta. Tarjoile piirakka höyryävän lämpinä kylmän jäätelön kera.

Vinkit:

  • Meillä leivonnassa suositaan happamia omenoita, mutta Amerikassa omenapiirakkaan valitaan makea lajike.
  • Jos haluat piirakalle koko täytteen peittävän kannen, tee taikina hieman isompana annoksena.
  • Omenatäytteen päälle ennen kuorruttamista asetellut voinokareet lisäävät mehevyyttä.

Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
175 g voita
¾ dl vettä

Täyte:
800 g omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ rkl maissitärkkelystä
2 ½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
1 pienen sitruunan kuoriraaste

Voiteluun:
1 muna


Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta tiivis möykky. Suojaa kelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Valmista sillä välin täyte. Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä fariinisokeri, maissitärkkelys, mausteet ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon.

Erota taikinasta kolmasosa ja säästä se ristikkoon. Kauli loput jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ohueksi ympyräksi. Kippaa voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Muotoile reunoja vasten. Anna ylimääräisen taikinan pudota vuoan ulkopuolelle. Levitä päälle omenatäyte.


Kauli ristikkotaikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Leikkaa noin 1,5 cm leveiksi suikaleiksi.

Aseta suikaleita täytteen päälle vaakasuuntaan kuvan osoittamalla tavalla. Käännä joka toinen suikale puolivälistä kaksinkerroin ja laita loppujen päälle pystysuoraan yksi suikale.

Käännä suikaleet takaisin, jotta pystysuora suikale jää niiden alle. Käännä jälleen vaakasuorista suikaleista joka toinen kaksinkerroin – nyt eri suikaleet kuin viimeksi.

Laita taas pystysuora suikale ja käännä vaakasuikaleet päälle.

Jatka näin, kunnes ristikko ulottuu reunaan asti. Tee tämän jälkeen sama toiselle puoliskolle.

Tasoita vuoan reunan yli ulottuva taikina siistiksi. Nipistä reuna aaltoilevaksi kahden sormen avulla tai painele siihen haarukalla kuviota.

Voitele taikinapinta munalla. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.

Video taikinaristikon työvaiheista

Ohje on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo & Koti -lehdessä 10/2016.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
16 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu