17.04.2017   1 kommentti Kategoria: Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Apple pie – amerikkalainen omenapiirakka


Omenapiirakka – apple pie on yksi suosituimmista amerikkalaisista piirakoista. Sen resepti on yksinkertainen, jolloin omenan maku pääsee oikeuksiinsa. Kanelin lisäksi tyypillinen mauste on muskottipähkinä, jota muutoinkin käytetään Yhdysvalloissa meitä enemmän. Koko piirakka kuorrutetaan kaulittavalla taikinalla tai taikinasta leivotaan ristikko, joka tekee piiraasta erityisen näyttävän. Löydät ristikosta vaihekuvien lisäksi videon ohjeen lopusta. Tarjoile piirakka höyryävän lämpinä kylmän jäätelön kera.

Vinkit:

  • Meillä leivonnassa suositaan happamia omenoita, mutta Amerikassa omenapiirakkaan valitaan makea lajike.
  • Jos haluat piirakalle koko täytteen peittävän kannen, tee taikina hieman isompana annoksena.
  • Omenatäytteen päälle ennen kuorruttamista asetellut voinokareet lisäävät mehevyyttä.

Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
175 g voita
¾ dl vettä

Täyte:
800 g omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ rkl maissitärkkelystä
2 ½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
1 pienen sitruunan kuoriraaste

Voiteluun:
1 muna


Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta tiivis möykky. Suojaa kelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Valmista sillä välin täyte. Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä fariinisokeri, maissitärkkelys, mausteet ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon.

Erota taikinasta kolmasosa ja säästä se ristikkoon. Kauli loput jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ohueksi ympyräksi. Kippaa voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Muotoile reunoja vasten. Anna ylimääräisen taikinan pudota vuoan ulkopuolelle. Levitä päälle omenatäyte.


Kauli ristikkotaikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Leikkaa noin 1,5 cm leveiksi suikaleiksi.

Aseta suikaleita täytteen päälle vaakasuuntaan kuvan osoittamalla tavalla. Käännä joka toinen suikale puolivälistä kaksinkerroin ja laita loppujen päälle pystysuoraan yksi suikale.

Käännä suikaleet takaisin, jotta pystysuora suikale jää niiden alle. Käännä jälleen vaakasuorista suikaleista joka toinen kaksinkerroin – nyt eri suikaleet kuin viimeksi.

Laita taas pystysuora suikale ja käännä vaakasuikaleet päälle.

Jatka näin, kunnes ristikko ulottuu reunaan asti. Tee tämän jälkeen sama toiselle puoliskolle.

Tasoita vuoan reunan yli ulottuva taikina siistiksi. Nipistä reuna aaltoilevaksi kahden sormen avulla tai painele siihen haarukalla kuviota.

Voitele taikinapinta munalla. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.

Video taikinaristikon työvaiheista

Ohje on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo & Koti -lehdessä 10/2016.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
25 tassutusta

Kinuskikumppani

Mustikasta on moneksi!



Nämä ja muut herkut löydät mustikkaresepteistä.

Toivepuodin heinäkuun arvonta!



Arvontapalkintoina heinäkuussa kirsikan makuinen aromi ja kukkapursotussetti.

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat