03.06.2010   232 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Muut juhlapöydän kakut,  Rippijuhlat

Alkukesän unelmakakku


Tätä kakkua voisin tituleerata rehvakkaasti Kinuskikissan bravuuriksi, sen verran resepti on niittänyt kiitosta ja lukeutuu kyllä omiinkin suosikkeihini. Olen tehnyt vastaavaa kakkua myös omenoista - onnistuu siis vaikkapa syyskakkuna näinkin - kunnes siskoni keksi vaihtaa tilalle raparperin. Parhaimmillaan kakkunautinto on, kun raparperit saavat säilyttää aavistuksen kirpakkuudestaan. Yhdistettynä pehmeän täyteläiseen vaniljaan -> täydellisyyttä!

Reseptissä on monta työvaihetta, mutta haasteellisempi on ainoastaan voi-sokeriseoksen karamellisoiminen. Onnistuessaan karamellisointi tarkoittaa sitä, että seos rapsahtelee valmiin kakun välissä. Liian pitkä keittoaika voi kuitenkin johtaa ei-toivottuun kiteytymisreaktioon, jolloin seoksesta tulee ihan kovaa. Keitä siis mieluummiin liian vähän aikaa.

Vaniljajauheen sijaan voi käyttää oikeasta vaniljatangosta kaivettuja siemeniä ja vaniljasokeria. Vaniljajauheesta löydät lisätietoa Kuukauden vinkki -osiosta.

Vanilja-raparperikakku

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Raparperitäyte:

500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja
1 ½ dl sokeria
100 g voita

Vaniljatäyte:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko tai ½ - 1 tl vaniljajauhetta
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Kermapursotus:

1 ½ dl Flora Vispiä
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Koristeet:
vaniljankukat sokerimassasta ja vaniljatangot suklaasta
tai
raparperinkuorta


Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho. Levitä pohjan päälle. Mittaa kattilaan voi ja sokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä tasaiseksi seokseksi. Kaada raparperien päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.

Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä - näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljatangon siemenet tai vaniljajauhe. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.
Sekoita mukaan tuorejuusto.

Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma-tuorejuustoseoksen kanssa.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.

Ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Sekoita kermaan sokeri ja lisää vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhe. Pursota kakun päälle rengas (pursotusmallistosta tyyli "aallot kakun päällä").

Asettele kermavaahtorenkaan päälle vaniljankukkia ja suklaasta tehtyjä vaniljatankoja tai raparperista kuorittuja ohuita suikaleita.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
61 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100