18.03.2017   23 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Pähkinätön

70 % -kakkupohja


Kinuskileipomoissa on kehuttu tätä kakkupohjaa varman onnistumisen kakkupohjaksi. Munien paino sanelee jauhon ja sokerin määrän: kumpaakin tulee 70 % munien painosta. Vaikka leivonnassa mitään ohjetta ei voi pomminvarmaksi julistaa, niin ilmeisen hyviä kokemuksia on moni saanut. Ohjeen nappasin Piperrykseltä, kiitokset sinne!

Olen leiponut ohjeella pitkin kevättä ja jalostanut sitä teidän vinkkienne pohjalta. Erityisesti marikselle kiitokset tsemppaamisesta! Minusta ratkaisevaa oli perunajauhojen ottaminen mukaan reseptiin. Tämä toi pohjaan sokerikakkupohjan tapaista kuohkeutta. Siitä huolimatta pohjan rakenne ei ollut höttöinen, vaan helposti käsiteltävä. Melkoiseksi matematiikaksi resepti kyllä nyt meni! 🙂

Ilmeisesti myös pitkällä vatkausajalla oli merkitystä, sillä sen jälkeen kakkupohja kohosi ihan eri tavalla. En tosin ole sokerikakkupohjaa koskaan vatkannut näin pitkään, joten en tiedä miten iso vaikutus sillä olisi senkin kanssa. Kun vertailee kakkupohjien kokoa, niin tällä ohjeella tulee minusta hieman matalampi pohja kuin sokerikakkupohjalla, jos suhteuttaa munien määrään. Itse en voi käyttämässäni irtopohjavuoassa paistaa 5 munan sokerikakkupohjaa (tulee yli), mutta tämän pohjan onnistuin tekemään 5 munalla.


24 cm:n vuokaan kahden täytevälin kakkupohja:

5 munaa
jauhoja 70 % munien painosta (jauhojen suhde: 70 % vehnäjauhoja ja 30 % perunajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
sokeria 70 % munien painosta

Kostukkeen määrä 5 munan pohjassa: 2 dl


Punnitse munat. Punnitse tämän jälkeen jauhot ja sokeri: kumpaakin tulee 70 % munien painosta. Kerro siis munien paino 0,7:llä. Jaa vielä jauhot siten, että vehnäjauhoja tulee 70 % ja perunajauhoja 30 %.

Esimerkki:
Munien yhteispaino on 250 g. Jauhoja ja sokeria tulee 0,7 x 250 g eli 175 g kutakin. Vehnäjauhoja tulee 70 % jauhojen määrästä eli 0,7 x 175 g = 122,5 g. Perunajauhoja tulee 30 % jauhojen määrästä eli 0,3 x 175 g = 52,5 g.

Voitele ja korppujauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi (vähintään 15 minuuttia sähkövatkaimella). Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon varovasti käännellen. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
23 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 16

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit